12 Mayıs 2007 Cumartesi

AŞK nedir?

Bir dostum sürekli olarak tanımlamaya çalışmamak gerek, iyice tanımsızlaşır der..Belli bir açıdan da doğru söylediğini düşünüyorum çünkü yüzyıllardan beri tartışılagelmiş ama sürekli olarak bazı boşluklarda kalmış bir konu aslında..Belki konu demek bile bizi büyük bir yanılgıya itmekte...Uğruna savaşlar çımış,barışlar imzalanmış,topraklar birleştirilmiştir..Dünyadaki en byük güç heralde..
Yani duruma göe ya HER ŞEY ya da HİÇBİR ŞEY...
Aşk hakkında söylenecek aslında çok söz var ama hangibirini söyleyebiliriz ki..İçimden geçen onbinlerce hatta yüzbinlerce kelime bile birleşip belli bir mantığa oturamıyor..Çok zor çok!Ya da kendisi gibi imkansız.

1 yorum:

Assassiyun dedi ki...

vikipedi der ki:

Sevi veya aşk, tutku düzeyinde sevme olayı. Olağan sevmeden kişinin duygularını yönetememesi durumu ile ayırt edilebilir.

Tutkulu olarak sevmenin en önemli belirtilerinden birisi bu sevmenin çabucak gelip geçmemesidir. Yeni bir karşı cinsi sevdiğinde eskisini kolayca unutabilme karşılığında kullanılan şıpsevdilik ile sevi arasında büyük bir fark vardır. Şıpsevdilikte gözlemlenen gelip geçicilik sevide gözlemlenemez.

Sevi, sevilen kişiyi bir takıntı (obsession) durumuna getirir. Bu takıntı da gece gündüz beyinde varlığını duyurup kişiyi bir başka konuyu düşünmekten alıkoymaya yöneltir. Sevi durumunda yemeden içmeden kesilmenin nedeni de işte bu takıntıdır. Kişi içinden çıkamadığı bu ruh durumu dolayısıyla yeme içme gereksinimini bile fark edemez.

Sevginin bir başka belirtisi ise yarattığı fizyolojik değişmelerdir. Aslında bu fizyolojik değişmeler sevinin varlığı konusunda en temel göstergelerdir. Bunların farkedilmesi sevinin farkedilmesinden, tanılanmasından başka bir anlama gelmez. Nitekim İbni Sina'nın bu fizyolojik hareketleri saptayarak Horasan yöresindeki bir gencin karasevdasını tanıladığı bilinmektedir. Ünlü hekim bu tanılamadan sonra hastanın iyileşmesi için sevdiği kızla evlenmesi gerektiğini öğütlemiştir.


''ee yok ben abrek'e inanmam,ille de siteyi görecegim.vaktim de var,konu da iyi,en iyisi bi araştırayım'' diyorsanız buyrun efenim:

http://tr.wikipedia.org/wiki/A%C5%9Fk