17 Ekim 2007 Çarşamba

Tavuk oldum

Tatarcık humması, akut, hafif seyirli, enfekte kişide sınırlı bir gelişimi olan ve tatarcık sineği ısırmasıyla bulaşan virüs etkenli bir hastalıktır. İnsanlar dışında bu virüslerin hastalığa neden olduğu başka bir canlı türüne rastlanmamıştır. Orta Doğuda tarla farelerinin ara konakçı olduğu düşünülmektedir. Akdenize kıyısı olan ülkelerde, Balkanlarda, Afrika nın doğu kesimlerinde, Rusya ve Orta Asya ülkelerinde, İran, Irak, Pakistan, Hindistan, Panama, Brezilya ve Trinidad adalarında görülür. Panama ve Brezilya daki olgular genellikle salgın şeklinde değildir ve daha çok ormanla ilişkisi olan insanlarda rastlanmaktadır. Görevli veya turist olarak Kıbrısa gidenlerde sık olarak görülür. Halk arasında Tavuk Hastalığı olarak da bilinir.
Tatarcık hummasının Phlebotomus papatasii ile bulaşan bir virüs hastalığı olduğu 1909 da bildirilmiştir. Tatarcık hummasının etkeni Arbovirüs ailesinden olan bunyavirüs grubundan bir RNA virüsüdür. Tatarcık humması 20 - 45 kuzey enlem dereceleri arasındaki endemik bölgelerde ve vektör phlebotomusların bulunduğu ülkelerde görülür.
Tatarcık sineğinin ısırdığı insanlarda, ısırığın olduğu yerdeki deride kaşıntılı kabarıklıklar oluşur ve 5 gün kadar devam eder. 3 - 6 günlük bir inkübasyon dönemini takiben hastalık aniden ortaya çıkar. Ateşin ortaya çıkışından 24 saat önceki ve 24 saat sonraki periyotta kandan virüs elde edilebilir.
Hastalık genel olarak birdenbire, titreme veya ürpermelerle ateşin yükselmesi şeklinde başlar, bazı hallerde önceden kırıklık, başdönmesi, bacak ve karında anormal hisler olabilir. Başlangıçta veya daha sonra baş ağrısı, gözlerde yanma, göz arkasında göz hareketleriyle ortaya çıkan ağrılar, ensede ve sırtta sertlik, oynaklarda ve taraflarda ağrılar, tat alma duyusunda değişiklikler, iştahsızlık, bulantı, kusma, kabızlık veya sürgün, boğazda ağrı, burun kanaması, baş dönmesi olabilir. Damakta küçük veziküller görülebilir ve maküler veya ürtikeryal döküntüler gelişebilir.
Ateş, 39 - 40 oC ye kadar yükselebilir. Genellikle ateş 2 - 4 gün kadar sürer (3 gün ateşi) ve bol terleme ile düşer; ancak ateş, 1 - 9 gün de sürebilir. Bazen ateş düştükten sonra kısa süren bir yükselme de görülebilir. Nabız yavaşlar. Tatarcık hummasında yüz ve boyun kızarmıştır. Gözde konjuktivadaki kanlanma ucu korneaya varan bir üçgen şeklinde dikkati çeker, fotofobi ve gözde yaşarma olabilir. Ağızda yumuşak damakta ve yutağın arka cidarında kanlanma olabilir. 2 - 12 hafta içerisinde hastaların % 15 inde ikinci bir atak gelişmektedir.



Bence bir hafta önce bu iğrenç hastalıkla titreyerek tanıştım ve sonrasında gelen tarif edilemez acı ve bitmez tüken yorgunluk hissinin ardından 1 hafta boyunca yataktan çıkamadım. Dolayısıyla nete de girip yazı yazamadım hatta bırakın yazı yazmayı parmağımı bile kıpırdatamadım..Çok kötüydü:( Bir de her şeyi geçtim herkesin tavuk gibi gıdaklaması arkadaşlar arasında geyik oldu,hatta turkcellin tarife reklamını bile izlemek istemiyorum.

9 yorum:

zenocadı dedi ki...

Gıtt gııttt gııdaaakkk:)

ego dedi ki...

çok büyük geçmiş olsun. ben ilk defa duydum bu hastalığı ama okurken bile tırstım. ya bi sinek nelere neden oluyo vay bee... enteresan... yinede geçmiş olsun... şimdi iyisin dimi??

ego dedi ki...

ayrıca tavuk olayıda tam turkcell in promosyon anına denk gelmiş ya çok komik harbiden :):)

Nis dedi ki...

Zenom çok geçmiş olsun dikkat et kendine...

zenocadı dedi ki...

Çok sağolun arkadaşlar:)
Şimdi iyiyim çok şükür,yürüyebilmek bile güzelmiş..İnsan bazı şeylerin kıymetini kaybedince anlıyor sağlık da bunlardan biri ve en önemlisi aslında.

[turshu] dedi ki...

kısıım üzülme "bodur tavuk her zaman piliçtir" :P

bide kaynakça göstermemişsin, çok ayıp:)

[turshu] dedi ki...

ayrıca iyileştiin ortamlardaki hareketliliğinden belli ;)

Adsız dedi ki...

geçmiş olsun zeno. bu hastalıın yanında sanırsamki sende bide hastalık hastası hastalıı var. tamam anlıom bizi bilgilendirmek için yazmışın böle uzuuuun uzuuun tşk ederim ama hastalık hastası hastalıı olduun belli oluo yanıııı!! bakalım bunu nasıl atlatacan?

zenocadı dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.